March 7, 2016

Drukbezochte bijeenkomst datamanagement voor ondersteunend personeel

Door: Petra Ploeg | Categorie: data management plan, events, research data

IMG_4380 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

Op dinsdag 1 maart jl organiseerde LIS Research Support een bijeenkomst over ‘research data management’ voor collega’s van het ondersteunend personeel. Een groep van 26 mensen, voornamelijk subsidieadviseurs en beleidsmedewerkers onderzoek, werd bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op het gebied van management van onderzoeksdata.

Dominique de Vet, voormalig hoofd van LIS Academic Services, lichtte de stand van zaken rondom het universitaire databeleid toe. Dit is een min of meer vrijblijvende statement op hoofdlijnen (zie Statement Onderzoeksdata). Het statement krijgt op verzoek van de rector nu meer het karakter van een universiteitsbrede regeling.

Als gastspreker was naar Tilburg gekomen Marjan Grootveld, senior beleidsmedewerker bij Data Archiving and Networked Services (DANS). Zij schetste de ontwikkelingen in Nederland en Europa waarbij aan de orde kwamen: het waarom van datamanagement, de eisen die onderzoekersfinanciers aan onderzoekers stellen, de rol van DANS op het gebied van management (data-archief EASY en training en consultancy) en het landelijk coördinatiepunt Research Data Management.

Petra Ploeg en Eric van den Akker gaven -als specialisten wetenschappelijke informatie van LIS Research Support- een overzicht van de services die de afdeling op dit moment aan onderzoekers biedt. Het gaat dan veelal om het archiveren, registreren en toegankelijk maken van onderzoeksdata en ondersteuning en advies op het gebied van datamanagementplanning.

Concrete services zijn bijvoorbeeld de Training Data Management voor onderzoekers die in juni 2016 opnieuw zal worden gegeven en de dataopslagtool DataverseNL. Daarnaast wordt momenteel hard gewerkt aan een informatieportal op intranet, waarover binnenkort meer op dit weblog.

Presentaties

De presentaties van de bijeenkomst zijn te vinden via de LIS Research Support Googlesite.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Recent Posts

Categories

Archives

About

Posts on research data management, open access publishing, copyright, and access to scientific information. For Tilburg University researchers - by the Research Support department of Library and IT Services. Read More