September 15, 2014

NWO Landelijke bijeenkomst Datamanagement 10 september 2014

Door: Petra Ploeg | Categorie: data management plan, events, open access, research data

Twee teamleden van LIS Research Support bezochten op 10 september 2014 de landelijke NWO-bijeenkomst over datamanagement. NWO wilde met deze bijeenkomst zicht krijgen én geven op de voortgang van inspanningen van universiteiten en onderzoeksinstellingen om onderzoeksgegevens net zo toegankelijk en transparant te maken als publicaties. Nodig hiervoor is een professioneel datamanagement gebaseerd op heldere regels en een goede infrastructuur, aldus NWO.

De resultaten van de presentaties en de uitkomsten van de sessies zijn te vinden op https://wiki.surfnet.nl/x/wQXKAg. Ook zijn hier de vervolgstappen te vinden die aan het eind van de dag zijn besproken.

Interessant voor onderzoekers is het besluit van NWO om met haar databeleid aan te sluiten bij Horizon 2020, het EU-programma voor onderzoek en innovatie. Deze aansluiting zorgt automatisch voor een betere uitgangspositie voor financiering vanuit Brussel (uit: presentatie NWO & Research Data – Franciska de Jong).

In januari 2015 gaat NWO starten met breed opgezette pilots. VICI-aanvragers worden bijvoorbeeld verzocht om ook een datamanagementparagraaf in te vullen. Deze datamanagementparagraaf telt formeel niet mee bij de selectie, maar draagt wel bij aan de waardering. NWO-bestuurslid Franciska de Jong tijdens haar presentatie: “Ons doel is de mindset van onderzoekers meteen al bij de start te beïnvloeden. Na honorering van het project moeten de aanvragers een datamanagementplan opstellen. Dit plan zal worden getoetst door externe experts.”

De opzet voor de genoemde datamanagementparagraaf en -plan is nog in ontwikkeling. De uitkomsten van de landelijke bijeenkomst zullen daarbij worden meegenomen.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Recent Posts

Categories

Archives

About

Posts on research data management, open access publishing, copyright, and access to scientific information. For Tilburg University researchers - by the Research Support department of Library and IT Services. Read More